6. december 2021

Er en lav CO2-afgift ikke bedre end en høj?

KLIMA

Lars Gårn Hansen, professor ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi og vismand i det Miljøøkonomiske Råd forklarer i et debatindlæg til Altinget.dk, hvorfor grønne tilskud faktisk fordyrer den grønne omstilling for gennemsnitsdanskeren.

Christiansborg. Foto: Pixabay

Vi almindelige danskere bliver dårligere stillet, når den grønne omstilling skal drives af tilskud frem for afgifter. Faktisk bliver regningen fire gange så stor.

Anbefalingen fra Det Miljøøkonomiske Råd til at drive den grønne omstilling er en CO2-afgift på 1200 kroner/ton. Dette beløb beregnede vismændene i foråret. En afgift i den beløbstørrelse ville være tilstrækkeligt til at nå 70 procent-reduktionsmålet i 2030. Og for både gennemsnitsdanskeren og langt de fleste danske virksomheder vil en sådan CO2-afgift ikke påvirke udgifter og indtjening nævneværdigt.

Den stribe af klimaaftaler, som regeringen har indgået siden beregningen i de miljøøkonomiske vismænds rapport, har imidlertid fordyret den grønne omstilling, fordi flere reduktioner vil blive drevet af subsidier og regler frem for af den kommende CO2-afgift.

Når regeringens ekspertgruppe om kort tid kommer med deres rapport, vil de af denne grund formodentligt vurdere, at det er tilstrækkeligt med en CO2-afgift, der er væsentligt lavere end 1200 kroner/ton.

Det vil være en lettelse for de store CO2-udledere og nok også politisk.

Men det er ikke en god nyhed for gennemsnitsdanskeren, der kommer til at opleve højere skatter, dårligere offentlig service og større job-tab i resten af økonomien, end hvis man havde benyttet CO2-afgifter.

Læs hele Lars Gårn Hansens debatindlæg på Altinget.dk her.